I Sundby Gårds Friluftsområde vid sjön Orlången har Huddinge Biodlareförening sin föreningsbigård med ett tiotal bisamhällen.
Här kan nybörjaren möta erfarna biodlare. Testa egna erfarenheter och pröva ”gammal kunskap”, diskutera och praktisera nyheter inom biodlingen. Bigården ligger i anslutning till föreståndarebostaden för den Pälsdjursfarm ”Rävgården”, som fanns här på 1930-talet.
Börja själv med biodling!
Under höst och vinter ordnar vi kurser för nybörjare, läs mer här. Vi kan också hjälpa dig att skaffa bin och kupor.
Med ett par bikupor får du:
• egen honung
• tusentals trädgårdsarbetare som pollinerar
• flera och större frukter och bär
• en prydnad på villatomten eller vid sommarstugan
Du har stor nytta av vår föreningsbigård Sundby där vi varje sommar informerar och lär ut knep som kan vara bra för din biodling. Bättre kunskap om ”effektiv” biodling, drottningodling, kunskap om kupor och dess placering samt bättre samarbete biodlare emellan.
Kontakta oss för mer information.
Huddinge biodlareförening bjuder alla, biodlare och en intresserad allmänhet, som vill se hur det är inuti ett bisamhälle att komma till föreningsbigården i Sundbygård friluftsområde.
Sundby gård friluftsområde – en oas för Huddingeborna
Här ges tillfällen till bad, båtturer, fiske och bollspel. Torpet Stensberg byggdes 1839 på Stensättras marker. 1992 flyttade pensionärer i Huddinge hembygdsförening torpet till Sundby. www.sundby-gard.se.
Torpet Stensberg ägs av Kommundelsförvaltningen och inventarierna tillhör hembygdsföreningen. Ambitionen är att visa hur en torpare bodde och levde under 1800-talet, med köksväxter, buskar och blommor planterade runt stugan. Torpet visas söndagar 11-15 och har tusentals besökare under året. I anslutning till Stensberg finns ett nyöppnat museum med gamla jordbruksredskap och en lanthandel som som Huddinge Hembygdsförening visar. www.hhbf.se.
Litografiska Museet. Grudes atelje & stentryckeri invigdes 2005. Drivs av föreningen Litografklubbens Arkiv. Här kan du ta del av den äldre litografiska tekniken med handarbete i ateljén och tryckning i stentryckspressar. Ofta ordnas utställningar. I museets samlingar finns ca 1000 stenar. Stentryckspressen Johanna är en av två kända tryckpressar av den typen i hela världen. www.litografiskamuseet.se.