Nybörjarkursen gjorde vårkontroll i Föreningsbigården

I bistert väder med snö på marken bytte nybörjarkursens deltagare bottnar  på våra samhällen i föreningsbigården.  Kontrollen visade att i några samhällen var maten på upphällningen. Vi matade dessa med Apifonda. Alla samhällen levde utom det som förra året blev bestulet på drottningen. Det var dött. Det var mycket bin i de flesta samhällen trots att vinternedfallet av döda bin varit stort. I nedfallet fann vi  varierande antal varroakvalster, se bild t.v.
I ett samhälle fann vi spärrgaller som troligen legat länge under nedersta lådan. I gallret satt fullt med döda drönare.
Inte bra!
Milena från vårens kurs lät oss smaka på delikat  bovete-honung från Bosnien. Vi måste därför revidera vårt omdöme som klassat bovete-honung som mindervärdig. Den vi smakat tidigare från länder kring Östersjön har haft en vämjelig smak och doft av stall. Milenas honung var delikat, vattenhalten låg, kring 15%.
Två arbetsamma dagar 2-3 april 2011. Tack till alla från höstens och vårens nybörjarkurser samt Stefan Fehler och Hans Samland från föreningen.

/Johann