40 polska biodlare på besök Huddinge

Den rikstäckande organisationen för professionella biodlare i Polen Stowarzyszenie Pszcelary Zawodowych besökte Huddinge biodlareförening i Sundby den 24 september.

Foto Kerstin Björkman om ej annat anges.

img_0592

Ordförande i Huddingeortens biodlareförening Hans Samland hälsar gästerna välkomna. Foto Johann Lang.

Reseledare för för de 40 biodlarna var Piotr Tkaczuk. Hans företag Pasieka Tkaczuk omfattar över 3000 samhällen. Läs mer hos Allt om biodling – Biodling i Polen – ett resereportage från Biodlareresan till Polen våren 2015, arrangerad av Freddy Duwe och Vetlanda resebyrå.

img_2675
Piotr Tkaczuk till vänster, Johann Lang mitten informerar gästerna om vår verksamhet, Artur av Rolén och Weronika Mrowczyk, skymnda bakom mannen med den breda ryggen, översätter.

Vi informerade om Huddingeföreningens kursverksamhet som 2015-2016 har 45 nybörjare. Hur utbildningen i teori sker med kursboken Bin till nytta och nöje, utbildningsvideos och hur vi i föreningsbigården under sakkunnig ledning lär nybörjarna att under ansvar sköta bisamhällen. Vidare berättade vi hur vi under en 10-årsperiod undervisat skolklasser med över 4.000 skolbarn i föreningsbigården. Dessa blir framtidens biodlare.

img_2699
Gästerna överlämnade gåvor till föreningen i form av ett historiskt praktverk ”Kupor och biodlingar i Polen”, en delikat bovetehonung och en flaska av den berömda polska Mjöden. Fr. höger Piotr Tkaczuk, den exelenta tolken från resesällskapet Weronika Mrowczyk, på biodlaren som överlämnade den välsmakande mjöden saknar vi namnet, därefter Johann Lang och till vänster Hans Samland.

img_0596
Kupor och biodlingar i Polen, praktverket, med polsk och engelsk text, som våra gäster lämnade som gåva.

img_2670
Till Susann Quarfot till höger serverar en gäst.

img_2665
Fullsatta bord…

img_2666
och barplats på kuptak…

img_2702
…med tacksamma gäster.

Från vår förening ett stort tack till alla som gjorde besöket till en fest: nämligen den sakkunniga tolken från svensk sida, Artur af Rolén, Freddy Duwe, Susann Quarfot, Kerstin Björkman, Hans Rosenlund, Hans Samland och Johann Lang

img_7861-jpg
Stöd liv sötat med honung. Ett ordspråk på gästernas T-shirt som vi gärna tar till oss.